AI For Good Global Summit’ten Röportajlar
ReFi Türkiye olarak yapay zekanın sürdürülebilirlik, etki ve onarım perspektifinden yapılan çalışmaları nasıl etkileyebileceğini keşfetmek üzere katıldığımız zirve sırasında röportajlar yaptık!
Katılımcısı olduğumuz etkinlik alanının deneyimini sizlere daha net aktarabilmek adına podcast ve rapor çalışmalarımızın yanı sıra, röportajlar da gerçekleştirdik. Röportaj içeriklerine sayfanın devamında, rapor ve podcast önizlemelerinin ardından ulaşabilirsiniz. Dilerseniz videoları izleyebilir ve ayrıntılarını okuyabilirsiniz!
ReFi Türkiye olarak AI for Good Global Summit 2024 etkinliğinin ardından hazırladığımız rapora aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
Etkinlikte edindiğimiz iç görülerle yayına alınan “ReFi Türkiye Podcast 2. sezon: AI for Good” bölümlerine ulaşmak için aşağıdaki önizleme kutusunda “ReFi Türkiye Podcast” yazan alana tıklayabilirsiniz:
Gerçekleştirdiğimiz röportajlarda ise, iklimden sağlığa, sanattan ekonomiye uzanan bir perspektifte konuklarımız oldu! Çeşitli projeleri ağırladığımız ve yapay zekaya dönük yaklaşımlarını dinlediğimiz röportajların yanı sıra “Ai – Da” robotla da kısa bir söyleşi yaptık!
Şimdi, yayınladığımız röportaj içeriklerinin ayrıntılarına bakalım!
ReFi Türkiye’nin “Climate Forecasting” projesi ile yaptığı röportajda iklim krizine karşı yapay zeka kullanımı ele alındı. Projenin konusu, uydu görüntülerini kullanarak bulut oluşumları ile yağışları izlemek ve tahmin etmek, bu sayede tayfunlar ve sel gibi doğal afetleri tespit edip tahmin etmek yönündeki çalışmalardı:
10 saat içindeki hareketlere dair %94 doğruluk oranına sahip olan ve 10 saatten sonra üç güne kadar %80 doğruluk oranı sağlayan bu projenin arkasındaki fikrin hava radarı olmayan, donanım için gerekli fonları olmayan bölgelere çözümler sunmak olduğu öğrenildi.
ReFi Türkiye’nin röportajları arasında geliştiricisi oldukları robotları demans hastalarına ve yaşlılara yardımcı olmak için kullanan ekipler de yer alıyordu:
Hastalığın ilerlemesiyle birlikte yaşam kaliteleri düşen bu insanlara yardım etmek üzere geliştirilen projelerin klinik denemeleri tamamlanarak, bu aşamada bazı önemli sonuçlar elde edildiği aktarıldı.
ReFi Türkiye’nin AI for Good Global Summit’te açılış etkinlikleri arasında yer alan “Meeting of Minds” gösteri ekibiyle yaptığı röportajda çalışmanın arka planına dair detaylar paylaşıldı:
“Dansçıların farklı tipte sensörlerle donatıldığı, 32 elektrot sensör kullanıldığı, 28'inin beyin aktivitesini, 4'ünün göz aktivitesini yakaladığı, arkalarında sinyalleri alıcılara iletmeye yardımcı olan vericilerin bulunduğu, bu alıcıların bilgisayarlara bağlanarak beyinlerin ürettiği ham sinyalleri aldığı, sinyallerin ön işleme tabi tutulduğu ve dans ederken beyin içi ve beyinler arası senkronizasyonu gösteren görselleştirmeler yapıldığı” bilgileri paylaşıldı.
Etkinlikte ReFi Türkiye, Geleceğin Kanvası isimli yarışmada ödül kazanan Kıbrıslı sanatçı ve Kreatif Direktör Barış Gencel ile bir röportaj gerçekleştirdi. “Yapay zeka sadece bir araç ve kullandığımız her araçta olduğu gibi, onu doğru şekilde kullanabilmek için yaratıcılık, fikir ve hikaye gereklidir.” diyen Gencel, “makine ve insan yaratıcılığının bir iş birliği” olarak değerlendirdiği teknolojik gelişmelerin arka planında yer alan faktörlere dikkat çekti: “Üretken yapay zeka ile çalışırken, geniş bir bilgi ve deneyime sahip olmak önemli. Örneğin, moda veya film yapımında çalışıyorsanız, yaşadığınız deneyimler, maruz kaldığınız şeyler tüm bunlar yaratıcı sürecinizi etkiliyor. Bu nedenle, farklı sanat ortamlarını deneyimlemiş olmamın işlerimi etkileyen bir nokta olduğunu düşünüyorum. Ancak yapay zeka, tek başıma yapamadığım bazı şeyleri yapmamı sağlıyor ve bu nedenle yapay zekanın kendimi ifade etmek için harika bir araç olduğunu düşünüyorum.” Yapay zeka ile bazı süreçlerin daha hızlı, verimli ve sürdürülebilir hale getirebileceğine dikkat çeken sanatçı, aynı zamanda yapay zeka teknolojilerinin sadece belirli tekellerin elinde değil dünya çapındaki tüm yenilikçiler veya girişimciler tarafından da değerlendirilmesi çağrısında bulundu: “Tasarımcılar ve sanatçılar yapay zekadan korkmamalı ama yeni teknolojiyi öğrenen ve ustalaşan insanlardan korkmalılar. Bu yüzden açık fikirli olmalıyız. Gelen her yeni şeyi kucaklamalıyız. Düşünün, fotoğrafçılık ortaya çıktığında, ilk kameralar çıktığında insanlar buna karşı bir tepki gösterdi. Ama bu, resim sanatını öldürmedi, hala var. Aynı şeyler yapay zeka için de geçerli. Fotoğrafçılığı öldürmeyecek, yaptığımız işleri de öldürmeyecek, ama bunları bir araya getirerek, iş birliği yaparak harika sonuçlar elde edeceğimizi düşünüyorum.”
Yapay zekayı iyi ya da kötü amaçlarla kullanmanın tamamen insanların elinde olduğunu; niyetlerin, amaçların, değerlerin ve vizyonun buna yön verdiğini söyleyen Gencel, “Geçen yıl sosyal medyada yapay zeka tarafından oluşturulan sahte görüntüler tartışıldığında, yapay zeka suçlanmıştı. Ama bu tür şeyler bilgisayarların ortaya çıkışından beri, Photoshop ve benzeri araçlarla zaten vardı. Yani, yapay zekayı suçlamak yerine, suçun insanın kendisinde olabileceğini görmeliyiz.” dedi.
Etkinliğin konuşmacılarından birisi olan ve çalışma geçmişinde Motorola, Microsoft, Schneider Electric, Capgemini, EY, Accenture ve Goldman Sachs gibi kurumlar bulunan, Üretken Yapay Zeka ve Sorumlu Yapay Zeka Yöneticisi Didem Ün Ateş, ReFi Türkiye’nin etkinlikte röportaj yaptığı isimler arasındaydı.
Yapay zeka teknolojilerinin bankacılık gibi alanlarda sunduğu fırsatları değerlendiren Ateş, iş hayatında kullanımına dair verdiği bir örnekte ise “Yüzlerce sayfalık dokümanları artık kimsenin incelemesine gerek yok. Bunlar için artık yapay zeka kullanılabilir.” dedi.
Etkinlikte yer alan konuşmacılardan Stuart Russell’in “Bu teknolojiye 48 senesini harcamış bir insan olarak bu teknolojinin başarılı olmasını en çok isteyen insanlardan biriyim ama nükleer teknolojiden örnek alırsak bunu düzenlememiz ve bu teknolojinin yararlarının risk ve zararlarından fazla olduğundan emin olmalıyız.” şeklindeki demecini alıntılayan Ateş, yapay zeka teknolojilerinin riskleri karşısında bilinçli yaklaşmanın önemine dikkat çekti.
Yayınımıza abone olarak benzer içerikleri, yayınlandığı anda bildirim alarak hemen görüntüleyebilirsiniz!